Trodde du att pandemin var allt? Efter en vår av karantän och hemmajobb kommer nu den årliga influensan att ta ett grepp om världen. Forskarna har sen lång tid arbetat fram en metod för att ta fram ett vaccin som är unikt för varje års influensavåg. Men hur funkar det egentligen?

Influensa muterar ständigt, och därför är influensavaccin som du tagit under en säsong inte längre effektivt inför nästa. Dessutom brukar man säga att influensavaccinet bara räcker i ungefär 6-9 månader, och därför rekommenderas man att ta ett nytt varje säsong. Till stor del är influensavirus och coronavirus farligt för samma människor, och därför är det viktigt att känna till influensan och dess metoder för att ta fram vaccin. I spåren av covidpandemin har läkarna nu varnat för att det kan bli brist på influensavaccin i höst.

Vad är influensa?

Influensa är en sjukdom som orsakas av influensavirus. Det finns framför allt två typer av virus: A och B. Influensan är smittsam även innan du har börjat känna symptom och kan vara mycket farlig för en del grupper i samhället. Om du inte vaccinerar dig kan du minska risken att bli smittad och smitta andra genom att hålla avstånd och ha god handhygien. Vanliga symptom är annars feber, ledvärk och trötthet. Även torrhosta och halsont är vanliga symptom.

Det är nu stor efterfrågan på influensavaccin inför kommande säsongens influensa. Förmodligen har det att göra med att det blir en större efterfrågan på influensavaccin eftersom många i riskgruppen är orolig för att drabbas av både influensan och covid-19. Influensan som florerar i världen muterar ständigt och ibland drabbas yngre i större utsträckning och ibland äldre. Ständigt jobbar världens forskare med att ta fram ett skräddarsytt vaccin för att riskgruppen ska kunna vaccinera sig i god tid. Den årliga dödssiffran på influensan är nämligen betydligt högre än vad många, framför allt unga, känner till. Du kan läsa Folkhälsomyndighetens frågor och svar för att fördjupa dig i den årliga influensan och dess vaccin. På Läkemedelsverket kan du få mer information om hur vaccin egentligen funk