Dieter hit och dieter dit

En av de största myterna eller lögnerna inom hälsa och motion idag är att man kan bli smal och hälsosam genom att dogmatiskt följa en viss utstakad diet. En ännu större illusion är förstås att man tränar och äter för att bli vacker.

Visst skönhet ligger till stor del i att man är och ser frisk och stark ut. Men det har mindre med tonade muskler och LCHF-dieter att göra än man tror. Vill man synas, och lägga en massa pengar på det kan man lika gärna sprida ut flyers som säger att man är bäst. Designbyrå som kan direktreklam är nämligen lika kostsamt som att prenumerera på någon obskyr matkasse som lovar en ett nyare och snyggare jag. När man tränar ska man göra det för att träningen i första hand känns bra. Människor har en benägenhet att bli överraskade när de inte lyckas gå ner i vikt när de fuskar som de gör. De går till gymmet och duttar med tunga vikter en stund istället för att bara gå ut och springa. Träning ska vara ansträngande, rentav jobbig, för att den ska ge effekt. Det samma gäller maten. Man fuskar i spelet man själv satt upp reglerna för.

 

Den berömde barn-dietisten Stephan Rössner credo är idag något som liknar en måttstock för hur man ska arbeta med viktminskning. Man ska röra på sig mer och äta mindre. Kokar man ner det uttalandet ytterligare kan man säga att det i sin essens handlar om att man ska göra av med mindre energi än man tar in. Den tjocke tycker att hon köpt sig rätten till viktnedgång för att hon äter mat hon inte gillar. Men om man inte rör sig, och framför allt, proppar i sig vin eller chips emellanåt ger det aldrig effekt. Motion ska vara jobbig, däri ligger det roliga, att klara utmaningar. Med maten handlar det om att man vänjer av kroppen från onaturlig och onyttig mat.