Visst går det att leva extremt hälsosamt idag – man äter massvis med mat som är nyttig för kroppen. Man tränar genom att löpa i naturen och lyfta skrot. Men det är inte alls säker att man, bara för att man lever hälsosamt, är lika hälsosam mot miljön.

Idag är det dock lättare och lättare att kunna ha en miljövänlig livsstil som genomsyrar hela ens vardag. Det vill säga att man inte bara är skonsam och eftertänksam när det kommer till kost och kropp utan även när det gäller ens eget avtryck i miljön. Det offentliga samtalet har en mer homogen ton, konsensus, idag angående hållbarhet i samhället. I och med detta paradigmskifte inom miljö och hälsa har politiker och marknad tvingats anpassa sina idéer så att alla ska kunna leva nyttigare. Gasolkylskåp och ekologiskt, närproducerat kött ska inte vara dyrare än andra vitvaror eller livsmedel.

Åke Rutegård, vd för Kött och Charkföretagen, som är branschorganisationen för svenska företag inom köttindustrin, har ännu ingen synpunkt på hur köttproduktionen i Sverige påverkar miljön. Rutegård menar att en minskning av köttproduktionen i Sverige inte är någon lösning. Det skulle istället leda till att konsumenterna äter utländskt kött.

Hållbar utveckling

På alla nivåer i samhället kan idag erbjudas miljövänliga alternativ till priser som är överkomliga. Däremot har gymkorten blivit allt dyrare. Det gör inte så mycket, eftersom hälsotrenden är så stark vet folk att de kan lägga en mikroskopisk andel av ett gymkorts kostnad på ett par löparskor och gå ut och springa i skogen istället för att göra det på ett löpband. Svenskan skriver om det här: