Att springa är svårare än man tror. Visst är det naturligt för människor att springa, men de som inte springer till vardags har ofta ett löpsteg som belastar senor och knän onödigt mycket, och som ofta yttrar sig i form av skador av olika slag.

Vikten av ett bra löpsteg

De flesta är medvetna om att det finns träningsmetoder som kräver instruktioner innan man sätter igång, men det är ganska få som räknar löpning till en av dessa. Nuförtiden går det att köpa billiga löparskor online, men det är inte säkert att man vinner på detta i längden. Det är nämligen viktigt att ha ett bra löpsteg, många gånger är detta viktigare än skorna.

De flesta sätter i hälen först när de springer, men man bör sätta i tårna först. Då får man nämligen en annan svikt och fjädring i benet, och belastningen på knäna blir inte lika stor. Det är av denna anledning som många väljer att springa i barfotaskor med tår, eller i andra typer av minimalistiska löparskor. En del springer även barfota, även på grusvägar, asfalt m.m.

Även med skor på

Det här låter kanske lite extremt för de flesta vardagsmotionärer, men prova själv att springa barfota på en gräsplan om du får tillfälle. Barfota märker man nämligen direkt vad som fungerar och vad som inte gör det ifråga om löpstil, och känns det inte bra får man justera sitt steg. Detta steg har man nytta av även när man springer i dämpade, traditionella skor, t.ex. under ett maraton. Att springa barfota ger alltså förbättringar som fortfarande är märkbara när man har skor på fötterna.