Svenskarnas köttkonsumtion har i många år haft en stadig ökning, med de senaste åren som en riktig kulmen. Men så har något hänt, kanske en medvetenhet om hälsa och miljö hos svenskar? Nu har nämligen köttkonsumtionen för första gången på riktigt länge börjat gå ner, i motsatt riktning.

 

I ett tidigare inlägg skrevs det om hur det går att leva hälsosamt i dag, men att leva i sin egen hälsas tecken inte behöver vara samma sak som att leva miljövänligt. Men en sak som faktiskt gör att dessa goda saker går hand i hand är köttkonsumtion. Att minska på sitt köttätande är inte bara bra för ens egen hälsa, det är dessutom bra för miljön eftersom denna bransch förorenar jorden med massor av växthuseffekter och avfall varje år.

 

Köttkonsumtionen har börjat minska i Sverige

 

Ett trendbrott har skett i köttätandet. Förra året minskade det med 2,6 procent, det är den största minskningen sedan 1990 – Dagens Nyheter

 

Seden 2013 har köttkonsumtionen legat på hela 87,5 kilo per person och år, ganska rejäla siffror med andra ord. Under år 2017 kunde Jordbruksverket se att svenskarna åt mindre kött, en minskning med ungefär 1,5 kilo per person. En god nyhet är också att svenskarnas köttinköp allt oftare kommer från gårdar i Sverige. Även om det är en bra trend med minskad köttkonsumtion behöver köttätandet minskas ytterligare för att förbättra både hälsa hos svenskar och miljön på vår planet. Några av anledningarna till att svenskarna har bestämt sig för att äta mindre kött handlar om vegotrenden, miljömedvetenhet, hälsomedvetenhet och etiska aspekter.