I ett tidigare inlägg skriver vi om blodomloppet i Göteborg, som traditionsenligt äger rum i Slottskogen i början på juni varje år. Dessutom arrangeras loppet i många svenska städer runt om i landet, och handlar om att man springer för sin hälsa och för livet. I dag skriver vi om ett annat lopp, nämligen Göteborgsvarvet.

 

Fitness girl jogging through the woods in summer.

I Göteborgs-Posten kan vi läsa om hur man på bästa sätt toppar formen inför det stora och ståtliga Göteborgsvarvet. Det börjar nämligen dra ihop sig för de 21 kilometrarna som hela 64 000 personer ska löpa mitt i staden, på Sveriges framsida. Men hur ska man tänka och agera för att faktiskt toppa formen innan det är så dags att ge sig ut i löparskorna på riktigt? Jo om detta skriver vi idag.

Ta det lugnare två veckor innan loppet

Att verkligen nå toppen av sin form inför ett marathonlopp handlar bland annat om att optimera förhållandet mellan just träning och återhämtning. Med andra ord kan detta sägas vara att träna rätt så intensivt, tung om man så vill, en längre period – för att därefter minska volymen på träningen och intensiteten i densamma, mer och mer i takt med att loppet närmar sig. Teorin är väl att det genom detta ska ”spritta i benen” när man sedan står där på startlinjen, redo att slå sina egna rekord men framförallt orka hela vägen i mål.

För många väntar nu några veckor av intensiv nervositet. Oroliga löparmagar, nysande kollegor och inblåsande högtryck är alla saker som kan göra den mest luttrade att darra inför anspänningen som bara ett Göteborgsvarv kan ge – Göteborgs-Posten