Alla människor är medvetna om att man mår bra när man tränar. Att träna medför att både kropp och själ mår bättre. I lagom dos ger träning förbättrad livskvalitet och kan göra att en människa känner sig både piggare, starkare och mer tillfreds. Att variera sin träning ger det mest optimala resultatet.

När man tränar ska man känna att det är roligt. Det ska inte vara en plåga för då är risken att man tappar fokus och tränar mindre eller slutar helt. Det gäller att hitta sin egen träningsform eller aktivitet som man tycker om. Först då blir träningen givande. Är man ute efter att gå ned i vikt är det ännu mer viktigt att hitta någon träningsform man gillar annars kanske det inte blir av alls.

Olika träningsformer finns för alla

Det har också blivit väldigt populärt att träna på sin semesterresa och i Aftonbladet finns tips på bra träningsresor som man kan boka.

-”Alla kan åka på träningsresor, men det gäller att man väljer efter person och nivå, säger Mårten Nylén, hälsocoach och PT.” Läs mer om träningsresor här där det finns resor hos både de mindre och större researrangörerna att boka.

Träning inomhus

Om man exempelvis går och tränar på ett gym är det viktigt att den verksamheten har rätt gymutrustning som går att anpassa för alla som är där. Finns inte rätt utbud kommer många sluta besöka det gymmet. På gym går det även att utföra olika gympass där de som inte riktigt tycker om att träna på maskiner istället kan delta på passen.

Dessa pass finns i alla möjliga olika variationer:

  • Dans-pass – där man i grupp utför olika danssteg och övningar till medryckande musik. Det finns allt från vanlig dansaerobics till salsa eller zumba. Så gillar man dans ska man absolut välja något sådant. Dans är en mycket bra träningsform som tränar hela kroppens muskelgrupper.
  • Styrke-pass – här tränar man med vikter på skivstång, hantlar eller enbart sin egen kropp som motstånd i olika övningar tillsammans med andra. De här passen är väldigt bra att vara med på om man inte riktigt känner sig säker på maskinerna i gymmet. Här får man lära sig rätt hållning när man styrketränar för att undvika skador.
  • Yoga-pass – passar alla människor. Yoga är väldigt bra för att lugna, ta bort både inre och utanpåliggande stress. På de här passen kan även eventuella skador eller smärta lindras.