Funktionskläder är ett uttryck och ett samlingsnamn för, delvis, idrottskläder, som mest låter som arbetskläder eller blåställ. Men så är det förstås inte. Om man ska generalisera lite kan man kanske enklast uttrycka det som att funktionskläder just kallas så för att de är designade med en särskild funktionalitet i åtanke. När det kommer till sporter är funktionalitet mycket viktigt. I idrottsvärlden handlar ju nästan allt om prestation. Därför vill man optimera alla delar av utövandet av en sport – inklusive kläderna.

Olika sporter kräver olika kläder

Varje idrott har sitt särskilda moment. Sina kroppsrörelser och slitage. Därför är det viktigt att de kläderna man bör till en viss idrott är unika och anpassade efter den idrotten. Att klädernas funktion går hand i hand med idrottarens mål med utövandet. Även om man bara är en amatör som inte ämnar prestera några väsentliga resultat kan det vara mycket bra att ha kläder som är anpassade efter den idrott man ska utöva. Eftersom slitaget på både kropp och kläder minimeras med funktionskläder kan de alltid rekommenderas. Även om man är en glad amatör. Det är också viktigt att förstå att det kan vara en dålig idé att bära kläder som är optimerade för en typ av träning när man ger sig på en helt annan.

Sedan finns det också mer generella funktionskläder som kan bäras på gymmet, i löpspåret eller när man åker skidor. Bland dessa är väl typiskt att det handlar om flexibilitet, vindmotstånd, ventilation, regnskydd eller komfort. Typiska exempel är väl så kallade träningsbyxor eller sport-bh.

En tenniströja:
Sports Stop Action (Tennis)