Omega 3 är viktiga fettsyror som kroppen behöver ha för att fungera normalt. Men vad gäller egentligen vid graviditet och intaget av Omega 3? Faktum är att du som gravid behöver tänka lite extra på omega 3.

Det är väldigt speciellt att vara gravid men det gäller att vara uppmärksam på vitaminer, mineraler och andra ämnen för att ta hand om det lilla livet. Omega 3 är essentiella fetter som behövs för att både du och fostret ska må bra. Du kan läsa mer om graviditet och omega 3 på https://www.vitalplus.se/omega-3-gravid-bra/ för att få en bättre uppfattning.

Omega 3s olika fettsyror

Man delar in Omega 3 i olika fettsyror där vissa är mer viktiga än andra vid graviditet.

  • ALA (alfa-linolensyra)
  • EPA (eikosapentaensyra)
  • DHA (dokosahexaensyra)

De två sista fetterna är de allra viktigaste för oss människor och för en gravid kvinna är den sistnämnda den mest essentiella. Den är bra för blodets levringsförmåga och den är dessutom inflammationshämmande med mera. Du riskerar alltså inte att få blodproppar och dylikt.

Även fostret drar nytta av att du äter Omega 3. Det ska nämligen vara skyddande mot allergier och eksem.

När du är gravid kan du också riskera att bli nedstämd och trött på grund av brister från exempelvis järn och B12. Om du dessutom har brist på Omega 3 kan det bli extra kämpigt. Kolla alltid dagsbehovet av Omega 3 och märk väl att om du är gravid ska du ta lite mer än en normal vuxen människa som inte är havande. Det kan vara läge att ta kosttillskott av Omega 3 om du till exempel är vegan och inte får i dig fetterna med fisk eller animaliska produkter. Omega 3 finns som kosttillskott i form av fiskolja men också kapslar med olja i.

Livsmedel med Omega 3

Utöver kosttillskott finns givetvis Omega 3 fetterna i andra livsmedel som du kan inta via kosten på ett naturligt sätt. Du kan bland annat hitta Omega 3 i valnötter, fisk och rapsolja. Dock får du inte överdriva med fetter då även bra fetter stänger igen våra ådror om du får i dig för mycket av det goda.