Känns det som att pandemin aldrig tar slut? Det kan hända för att den troligtvis inte kommer att göra det. Coronaviruset fortsätter att mutera sig och spridas världen över och det är inte heller så konstigt. Sannolikheten är att viruset kommer att tillhöra våra vanliga influensavirus i framtiden, vilka även de muteras år efter år. 

På grund av att influensa varje år muterar så är det något som vi troligtvis inte kommer att bli av med. Det finns däremot saker som vi kan tänka på och själva göra för att minska risken för att såväl sprida som smittas av influensavirus. Vad som oftast är det mest effektiva sättet att undvika virus är såklart det som de allra flesta av oss har gjort i ett par år nu – stanna hemma och undvika andra människor. Men det är förstås inte det enda sättet som vi kan undvika att bli sjuka på.

Håll dig frisk under influensasäsongen

Förutom att stanna hemma och i allra högsta grad undvika kontakt med andra människor, vilket ju är väldigt tråkigt nu när vi varit isolerade ett tag, så bör vi vara varsamma kring personer som uttalar att de känner sig dåsiga. Virus sprids från en person till en annan så håll därför avstånd. Se även till att ha god hygien och tvätta händer regelbundet. Använd gärna handsprit om inte tillgång till tvål och vatten finns. Pilla dig inte i ansiktet med händerna då många öppningar, ögon, näsa och mun alla är sårbara för överföring av virus. Om du behöver nysa eller hosta gör det i armvecket.

Blir du sjuk i alla fall, trots dina förebyggande insatser, så bör du såklart stanna hemma så att du inte smittar andra. Se även till att ta det lugnt så att du vilar och återhämtar dig. Ät i den mån du kan även fast du inte känner dig hungrig, detta för att inte förlora för mycket energi. Se även till att dricka mycket vatten då feber bland annat kan orsaka vätskebrist. Viktigast är att du tar hand om dig!