När man vill ta det där nya steget i livet och börja leva mer hälsosamt, träna, äta och gå ner i vikt – då brukar de allra vanligaste träningsformerna vara löpning och att gå på gymmet. Gymmet kan vi lämna därhän tills vidare. Men att man börjar sitt nya och nyttiga liv med att köpa fina löparkläder och ett par löparskor är ju faktiskt bland det bästa man kan göra om man vill komma i form och komma närmare sin inre styrka. Det är enkelt, man kan göra det varsomhelst och närsomhelst och allt man behöver är ett par skor och ett underlag. En del köper sig en cykel och börjar pendla till sitt arbete. Andra svär att de ska genomföra en svensk klassiker. Klassikern består av fyra konditionsidrotter:

  • löpning
  • längdskidåkning
  • cykling
  • simning

Ibland kan skador eller övervikt ge löpningen en utmaning

Det är förstås inte helt problemfritt att bara sätta igång och gå ut och springa i alla lägen. De vanligaste hindren för ett problemfritt liv i joggingspåret är att knäna eller andra delar av kroppen inte klarar av stötarna när man gör nedslag i löpningen. Detta kan bero på gamla förslitningsskador i knän och andra leder eller så kan det bero det på övervikt. Kraften blir för stor för att knäna ska hantera det naturligt.

Cykla mer

I dessa fall är cykling ett fantastiskt komplement eller alternativ till löpträning. Då man aldrig slår ner fötterna blir det inte stötar för lederna. Detta är alltså mycket skonsamt för känsliga kroppar. Cyklar man tillräckligt mycket och hårt får man en utmärkt träning både för kondition, viktnedgång och syresättning av musklerna. Istället för att köpa löparskor fixar man en cykel som man kan pendla med till jobbet. Cykloteket har bra hojar och väldigt kunnig och hjälpsam personal. Kommer man till deras butik kan man berätta om sina behov och få hjälp att köpa den cykel som passar en bäst. Cykling stärker även knän och leder och en vacker dag kan man ha blivit stark och smärt nog att våga sig ut på kortare joggingturer. Det är alltid bra att alternera mellan motionssätten om man kan.

Cykla för livet