Börjar dina skjortor strama över magen? Sitter jeansen trångt? Då vet du att det är dags att ta tag i livsföringen. Men hur gör man och hur hittar man motivationen?

De flesta av oss känner till grunderna. Ät mindre socker, ta trapporna istället för hissen, stig av bussen en station tidigare och gå hem. Vi vet att vi bör fylla upp halva tallriken med grönsaker och träna tre gånger i veckan – det svåra är att hitta motivationen. Hur gör man för att strunta i den där extra kanelbullen? Hur reser man sig upp för soffan och snör på sig träningsskorna? Vi vet att ett sunt liv är inom räckhåll för oss alla, det vi inte vet är hur vi griper tag i det. Att sluta tänka i gamla måsten och försöka hitta nya sätt att motivera sig kan vara ett sätt att göra en förändring.

Några tips:

  • Hitta rätt träningsform. Kanske har du försökt gå ut och jogga tre gånger i veckan i flera års tid men aldrig lyckats – i så fall är jogging inte din typ av träning. Om du hatar att springa ska du såklart inte göra det. Du kanske älskade att spela fotboll när du var liten, eller att dansa balett. Ta upp det igen! Det finns träningsformer som är roliga!
  • Lägg det hela på en rimlig nivå. Okej, så du har försökt att jogga tre gånger i veckan sedan 1998. Och gör det fortfarande bara tre gånger i månaden – och då är det en riktigt bra månad. Det kan duga. Satsa på att träna ett lagom antal gånger, istället för att straffa dig själv för att du gör det alldeles för lite. Eller ät bara två kanelbullar, det är ju faktiskt mindre än tre.
  • Belöna dig själv. Åt du två kanelbullar och joggade tre gånger? Grattis, du är värd något fint. Eller något kul. Gå ut med dina kompisar och kom ihåg att du får göra det nästa gång du joggar också.
  • Pröva nya saker. Du kanske inte alls ska pröva att sporta som när du var liten, eller äta broccoli som din mamma tyckte var så nyttigt – och som du aldrig gillat. Testa en träningsform du aldrig hört talas om eller någon matvara som är trendig just nu men som låter helkonstig. Det kommer åtminstone att vara annorlunda.
  • Träna med en rolig person. Det kan vara lättare att göra saker med någon annan, oavsett om det är att gå till gymmet eller att äta mindre socker. Peppa dig med någon du tycker om! Mormor kanske också vill testa zumba och raw food?
  • Använd kläder som motivering. Ta fram favoritjeansen ur garderoben, de där som inte längre går att knäppa. Eller klicka runt på nätet efter den där perfekta skjortan som skulle vara så snygg om den inte var tight över magen. Kanske är det värt några träningspass att få ha de där kläderna på sig?

Om inget funkar: släng de där gamla jeansen. Och köp skjortan, fast i en storlek större. Det har ingen dött av.