Att vara ute och röra på sig vet vi är något som är bra för hälsan, men att bejaka barnasinnet är också något som vi ska göra om vi vill hålla oss unga i kropp och sinne – så varför inte kombinera dessa två med varandra genom att köra lite Geocaching? Geocaching är nämligen en skattjakt med GPS för vuxna.

http://www.dreamstime.com/-image13828324Allt du behöver göra för att spela Geocaching är att ha ett relativt bra lokalsinne och förmågan att läsa in koordinater i en GPS. Men om du ska ge dig ut på Geocaching är ett tips att lämna bilens GPS på sin plats i bilen, köp handburen GPS istället – den är mycket enklare och mer behändig att bära med sig. Men vad är det egentligen som Geocaching går ut på? Det alltmer populära fenomenet är faktiskt en form av orientering, men nu är det inte papperslappar som ska stämplas på en skogsrunda – Geocaching kan spelas såväl i skogen som mitt i storstan och vem som helst kan vara med både gammal som ung.

Så spelar du Geocaching

Om man vill spela Geocaching måste man först och främst ladda hem den internationella appen för spelet och gå med i dess nätverk, då kan man ta del i skattjakter världen över om man så vill. För det går nämligen ut på att hitta undangömda cachar vilka visas på karta i appen. I alla caschar, vilket är en liten låda, finns papperslappar där man skriver sitt nätverksnamn på för att visa att man hittat caschen och sedan rör man sig vidare till nästa (källa). Med andra ord är Geocaching som en skattjakt kombinerad med modern orientering – och om man vill få det hela till ett tävlingspass kan man välja en kortare cachingrunda och dela upp sig i två lag för att sedan starta från varsitt håll och se vem som blir klar först. I till exempel Lidköping var det i fjol 300 deltagare i alla möjliga åldrar som samlats för att leta skatter och tävla med och mot varandra, så att säga att sporten är populär är nog snarare en underdrift än något annat (källa).